Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden op Texel

Texel is een prachtig fietseiland. Met ruim 140 km aan fietspaden is Texel prima met een e-bike te ontdekken. Bij een bezoek aan Texel mag je de prachtige duingebieden natuurlijk niet overslaan. Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel, van het zuidpuntje bij De Hors tot de noordpunt bij de vuurtoren.

Texel is één van de meest gevarieerde Waddeneilanden van Nederland. Men kan hier genieten van ca. 30 km strand, enorm gevarieerde natuur en zeven prachtige dorpen. Zodra je de veerboot afrijdt, kun je links richting de Noordzeekant, of rechtsaf richting de Waddenzee. Beide gebieden zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Je kan hier wandelen of fietsen door het gevarieerde duingebied tot aan de vuurtoren in het noorden van Texel. Een fietstocht langs de westkust staat garant voor een prachtig en enorm gevarieerd duingebied. Hier wisselen zoutwater vennen en duinen af met heidelandschap. Een bezoek aan de Slufter en de Muy mag niet overgeslagen worden.

Ga je fietsen op Texel, bezoek dan zéker deze bezienswaardigheden:

De Slufter

De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. In dit gebied zijn zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor te vinden. Het grootste deel van de Slufter wordt als vogelreservaat beheerd, alleen het zuidelijke gebied is vrij toegankelijk.

De Muy

De Muy is een jong duingebied waar de invloed van het zoute water verdwenen is. In tegenstelling tot De Slufter is de mens er hier wel in geslaagd om een stuk strand in te polderen. Er is een dijkje aangelegd dat het gebied van de zoute Sluftervallei scheidt. Doordat er later nieuwe stuifdijken op het strand zijn aangelegd steeg het grondwater en ontstond de Muyplas. In De Muy zijn bijzonder fraaie duinen te vinden met zeer steile hellingen.
De Muy is vermaard om zijn lepelaars, maar je vindt er ook blauwe reigers, aalscholvers, blauwborsten en nachtegalen. De Muy is ook waardevol om z’n plantengroei. In de Buitenmuy groeit bijvoorbeeld het zeldzame teer guichelheil, een klein roze bloempje. In de duinweiden aan de oostkant van De Muy groeien verschillende soorten orchideeën, waaronder de vroegbloeiende harlekijn.

Vuurtoren

Verder naar het noorden vind je één van de meest herkenbare gebouwen op Texel, iets buiten de Cocksdorp vind je de sterk rood gekleurde vuurtoren. De door storm en oorlog getekende vuurtoren is 35 meter hoog. Wanneer u de 153 treden bestijgt word je getrakteerd op een mooi uitzicht over het eiland, de uitgestrekte stranden en zelfs het volgende Waddeneiland Vlieland!

Zuidoostelijke regio

Aan de andere kant van Texel vind je het prachtige Waddenzeegebied. Het Waddenzeegebied behoort tot één van Europa’s mooiste natuurgebieden en is goed per fiets toegankelijk. Direct vanaf de aankomst op Texel bij ’t Horntje kun je langs de waddenkust naar de Cocksdorp fietsen. Over de waddendijk is het uitzicht over de zee prachtig. Aan de waddenkant ligt een groot aantal vogelreservaten. In deze regio zijn het hele jaar door op de Waddenzee, de binnendijks gelegen graslanden en meertjes het hele jaar door duizenden vogels te vinden.