Dorpen

Dorpen op Texel

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Met zeven dorpen vind je geen enkel ander eiland met meer dorpen als op Texel. Ieder dorp heeft zijn eigen charmes en daardoor de moeite waard om te bezoeken.

Den Burg

Den Burg is met 7000 inwoners het grootste dorp op Texel en ook de hoofdplaats van het eiland. Den Burg heeft een uitgebreid winkelaanbod en bruisend uitgaansleven, welke zich met name in De Gravenstraat afspeelt. Je vindt hier een groot aanbod terrasjes, bars en restaurants. Iedere maandag is er een markt. Het centrum van Den Burg bestaat uit 4 straten die samen uitkomen op de Stenen Plaats. Daarnaast heeft Den Burg een bioscoop en een zwembad.

De Koog

De Koog is met 1300 inwoners het tweede dorp van Texel. Vroeger was De Koog een vissersdorp. Tegenwoordig bied De Koog biedt alles wat je als toerist nodig hebt. Direct gelegen aan de Noordzee, tussen duinen, bos en strand, is De Koog dé badplaats van Texel. Vanuit het centrum loop je zo naar het strand. Het centrum van De Koog biedt veel winkels, terrasjes, cafés en restaurants. Onder de jeugd is De Koog een populaire uitgaansplek. De Koog kent met haar grote discotheek en cafés een rijk uitgaansleven.

De Cocksdorp

In het noordelijkste puntje van Texel ligt De Cocksdorp. Het is het jongste dorp van Texel, De Cocksdorp ontstond in 1836. De Cocksdorp heeft 600 inwoners. Oorspronkelijk lag De Cocksdorp in een kwelder tussen de eilanden Eierland en Texel. In 1835 richtte Nicolas Joseph de Cock uit Antwerpen samen met enkele andere heren een NV op die de kwelder tussen Eierland en Texel zou inpolderen voor agrarisch gebruik. In de nieuw aangelegde polder Eierland werd in 1836 een dorp gesticht dat aanvankelijk Nieuwdorp heette, maar dat later naar hem genoemd werd: De Cocksdorp.

Het rustige en fraaie dorp is ligt vlakbij de vuurtoren, de natuurgebieden De Slufter, De Eierlandse Duinen en De Krim. Vanuit De Cocksdorp vaart voor voetgangers en fietsers in de zomermaanden een boot naar De Vliehors op Vlieland.

Oudeschild

Oudeschild ligt aan de oostkant van Texel. In Oudeschild vind je de belangrijkste haven van Texel en is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Op vrijdagmiddag is het een drukte van belang in Oudeschild, want dan komen de Texelse vissersschepen hun lading vis lossen. Het spreekt voor zich dat je in Oudeschild een groot aantal goede visrestaurants treft.

Den Hoorn

Den Hoorn ligt helemaal in het zuiden van Texel. In Den Hoorn wonen ongeveer 1000 mensen. Het dorp is omgeven door natuur, in het voorjaar is een rondje door de bloembollenvelden een aanrader. Hier worden voornamelijk tulpen en narcissen verbouwt. Wie Texel bezoekt voor de rust en ruimte zit in Den Hoorn helemaal goed. Vlakbij Den Hoorn ligt ’t Horntje, de aankomstplek van de boot vanaf Den Helder.

Oosterend

Oosterend ligt vlakbij de Waddenzee en is misschien wel het mooiste dorp van Texel. In dit dorpje wonen ongeveer 1200 mensen. De Tesselaars noemen dit dorp Jeruzalem. In het midden van het dorp tref je de zeer oude Maartenskerk. Deze kerk werd gebouwd in 1206. Het dorp heeft prachtige straten en is echt de moeite waard om te bezoeken.

De Waal

Centraal op het eiland ligt De Waal. Dit is het kleinste dorp (ongeveer 400 inwoners). Het dorp is gebouwd op een keileemopstuwing uit de ijstijd. De Waal kenmerkt zich door z’n gemoedelijke sfeer: in het dorp heerst nog de sfeer van vroeger. Wil je De Waal en haar schoonheid in alle rust bewonderen, bezoek het dorp dan wandelend of per fiets.